woensdag, 16. mei 2018 - 11:53 Update: 16-05-2018 12:39

Voor het eerst in vijf jaar daling hypotheken

Voor het eerst in vijf jaar daling hypotheken
Foto: Archief EHF
Deventer

Uit een hypotheekupdate van IG& H Consultnts blijkt dat in het eerste kwartaal van 2018 het aantal verstrekte hypotheken met drie procent is gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017.

Het is voor het eerst in vijf jaar dat er een daling optreedt in het aantal afgesloten hypotheken. Doordat de gemiddelde hypotheeksom sterk steeg groeide de hypotheekomzet met drie procent. In het eerste kwartaal kwam de gemiddelde hypotheeksom voor het eerst uit boven de drie ton. Volgens de IG&H-cijfers is dat een stijging van 2% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017 en een toename van 7% over een heel jaar. In de eerste drie maanden was de totale hypotheekomzet ruim 24 miljard. Dit meldt amweb.nl woensdag. 

IG & H meldt dat het aandeel van de drie grootbanken (ABN Amro, Rabobank, ING) in hypotheekomzet daalde van 54 procent naar 52,7 procent. Het marktaandeel bij ING en Rabobank  is teruggelopen en vooral NIBC en Volksbank profiteren daarvan. 

De afname van het sluiten van hypotheken is het sterktst onder starters (-11 procent). Er werden in het eerste kwartaal 80.000 hypotheken afgesloten.