maandag, 21. mei 2018 - 11:33 Update: 21-05-2018 11:51

Ryanair sluit boekjaar af met recordwinst maar is minder positief over toekomst

Ryanair sluit boekjaar af met recordwinst maar is minder positief over toekomst
Foto: Archief EHF
Dublin

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind maart, een recordwinst van 1,5 miljard euro gemaakt.

Dat is tien procent meer dan vorig jaar en ook meer dan analisten in het algemeen verwacht hadden. Toch waarschuwt Ryanair dat de resultaten in de komende jaren minder positief zullen zijn. De onderneming meldt bij de presentatie van haar jaarcijfers dat de winst onder zal komen door hogere kosten en het stabiliseren van de tarieven. Dit melden meerdere media maandag.

De low-budget maatschappij kreeg in het afgelopen boekjaar te maken met een slepende ruzie met haar piloten en met grote roosterproblemen. In september vorig jaar werden 20.000 vluchten gecanceld. Ook werd er voor het eerst sinds jaren in de groeiplannen gesneden. Ondanks dat wist de onderneming deze winst te behalen.

De verwachting is dat het resultaat in het huidige boekjaar zeker lager zal uitkomen, in een bandbreedte van 1,25 miljard euro tot 1,35 miljard euro. Dat is minder dan de bijna 1,8 miljard euro die kenners hadden voorzien. Ryanair rekent wel op een groei van het aantal passagiers tot 139 miljoen. Maar de kosten stijgen met 9 procent vanwege hogere personeels- en brandstofkosten.