donderdag, 15. november 2018 - 10:21 Update: 15-11-2018 10:23

CBS: Verdere stijging aantal werkenden

CBS: Verdere stijging aantal werkenden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 20 duizend per maand toegenomen. Dat meldt het CBS donderdag op basis van nieuwe cijfers.

Daling werkloosheid

In oktober waren er ruim 8,8 miljoen werkenden. Het aantal werklozen daalde met gemiddeld 4 duizend per maand tot 337 duizend. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Het werkloosheidspercentage daalde relatief sterk bij 45-plussers. 

Geen betaald werk

Ruim 4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om bijna 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 12 duizend per maand afgenomen. UWV registreerde eind oktober 269 duizend lopende WW-uitkeringen.

Werkloosheidsindicator

Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid. 

Laagste punt voor crisis 2008 nog niet bereikt

In oktober waren er 337 duizend werklozen, dat komt neer op 3,7 procent van de beroepsbevolking. Dat is hetzelfde percentage als in september, maar iets lager dan gemiddeld in het derde kwartaal (3,8) zoals gisteren gepubliceerd in het kwartaalbericht over de arbeidsmarkt. Het laagste niveau bij het uitbreken van de economische crisis, 3,6 procent in de laatste maanden van 2008, is nog niet bereikt.

UWV: Aantal WW-uitkeringen daalt naar 269 duizend

Eind oktober 2018 telde UWV 269 duizend lopende WW-uitkeringen. Dat zijn er 4,5 duizend minder dan in september 2018, wat neerkomt op een daling van 1,7 procent. Vergeleken met een jaar eerder daalde het aantal WW-uitkeringen met 74 duizend (- 21,6 procent). Sinds de laatste piek van 470 duizend WW-uitkeringen eind maart 2016 neemt het aantal WW-uitkeringen vrijwel voortdurend af. Een persoon kan meer dan één WW-uitkering ontvangen. Eind oktober 2018 ging het om 261 duizend personen met ten minste één WW-uitkering.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):