vrijdag, 10. september 2021 - 9:08

Export groeit met ruim 8 procent in juli

haven-container-kraan
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het volume van de goederenexport was in juli 8,4 procent groter dan in juli 2020, meldt het CBS. Er zijn vooral meer machines, chemische en metaalproducten geëxporteerd. Ten opzichte van juli 2019 lag de export 8,8 procent hoger. Het volume van de import was in juli 8,0 procent groter dan in juli 2020 en 5,9 procent dan in juli 2019.

Omstandigheden voor export in september ongunstiger dan in juli
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in september ongunstiger dan in juli. Dat komt vooral doordat de groei van de Duitse industriële productie in de radar van september veel kleiner was. De overige indicatoren in de radar verbeterden.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):