vrijdag, 20. mei 2022 - 13:48 Update: 20-05-2022 13:54

CBS: Investeringen in maart met ruim 3 procent gekrompen

klm-staartloos-vliegtuig-richtingsroer
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

In maart 2022 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 3,4 procent kleiner dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS vrijdag.

Geen investeringen in vliegtuigen in maart 2022

Dat komt vooral doordat in maart 2021 is geïnvesteerd in vliegtuigen en in maart 2022 niet. In gebouwen en personenauto’s is meer geïnvesteerd. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Maart 2022 had hetzelfde aantal werkdagen als maart 2021. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de omstandigheden voor de investeringen in mei minder gunstig dan in maart.

Omstandigheden investeringen in mei minder gunstig

Het CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de investeringen in de investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een grotere groei of een kleinere krimp van de investeringen.

Daling consumentenvertrouwen

De omstandigheden voor investeringen zijn in mei minder gunstig dan in maart volgens de CBS Investeringsradar. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaargroei van de export en de jaar-op-jaarstijging van de beurskoersen omsloegen in een daling en doordat het consumentenvertrouwen daalde.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):