donderdag, 9. juni 2022 - 9:15 Update: 09-06-2022 9:33

Inflatie in mei licht gedaald naar 8,8 procent, benzine en voeding duurder

benzine-tanken
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 8,8 procent duurder dan een jaar eerder. In april was de inflatie 9,6 procent. 'De prijsstijging op jaarbasis van energie was in mei minder groot dan in april. Daardoor valt de inflatie lager uit', zo meldt het CBS .

Prijsstijging energie minder groot

De daling van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie zoals die van elektriciteit, gas en stadsverwarming. In mei was energie 105 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dit 136 procent.

Stijging benzineprijzen

Benzine had daarentegen een opwaarts effect op de inflatie. Benzine was in mei 23,8 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 20,1 procent. Aan de pomp kostte een liter benzine in mei 2,19 euro, in april was dat 2,09 euro. In april was de benzineprijs nog gedaald ten opzichte van de maand daarvoor, als gevolg van de accijnsverlaging op motorbrandstoffen.

Voeding duurder

Ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een verhogend effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in mei 9,1 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 8,5 procent. De prijsontwikkeling van vlees droeg hieraan het meeste bij. Vlees was in mei 13,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, in april was dat 10,5 procent. Ook suiker en zoetwaren, oliën en vetten en kaas- en kwarkproducten werden duurder.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):