dinsdag, 5. juli 2022 - 14:51 Update: 05-07-2022 14:53

Kabinet zet in op zoveel mogelijk vullen gasopslagen

Foto van gaspit fornuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

In totaal zullen 8 bedrijven gebruiken maken van de subsidieregeling voor het vullen van gasopslag Bergermeer. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dinsdag.

Subsidieregeling

De subsidieregeling stond afgelopen maand open en vergoedt naast de opslagkosten het eventuele verschil tussen de huidige gasprijzen en de mogelijk lagere prijzen in de winter. In totaal wordt 12,6 TWh gevuld door bedrijven die gebruik maken van de subsidieregeling. Daarnaast zijn 7 bedrijven de gehuurde capaciteit van Bergermeer aan het vullen zonder gebruik te maken van de subsidieregeling (13 TWh). 

EBN

Staatsbedrijf EBN zal op verzoek van het kabinet ook 5 tot 11 TWh vullen. Het doel is om Bergermeer daarmee minimaal tot 68% te vullen, ook als bedrijven ondanks de subsidieregeling onvoldoende gas opslaan. Het kabinet wil na onderzoek zorgen dat Bergermeer verder kan worden gevuld door EBN. Verschillende andere gasopslagen worden al verder gevuld, waarmee Nederland minimaal op een gemiddeld vullingspercentage van 80% uitkomt. Op dit moment is Bergermeer voor 38,4% gevuld.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):