dinsdag, 6. september 2022 - 10:11

VEH: Banken blokkeren meeverhuizen lage hypotheekrente

woning-geld-hypotheek
Foto: Pixabay/Mediamodifier
Amersfoort

Huizenkopers die hun hypotheekcontract met een lage rente mee willen verhuizen naar hun nieuwe woning, stuiten bij veel banken op een gebrek aan medewerking als hun resterende rentevaste periode korter is dan 10 jaar. Zij rekenen wel op een blijvend lage rente omdat in bijna alle hypotheekvoorwaarden staat dat het lopende rentecontract bij een verhuizing kan worden voortgezet. Als dat onverwacht niet mogelijk is kunnen de maandlasten honderden euro’s per maand hoger worden. Vereniging Eigen Huis eist van banken dat zij de verhuistoezegging nakomen. Dat kan met rentemiddeling. Het beloofde voordeel mag niet vervallen door stroeve interne processen bij geldverstrekkers.

Mensen die verhuizen naar een andere woning dreigen het voordeel van hun huidige lage rente kwijt te raken als de resterende periode van hun rentecontract korter is dan 10 jaar. Banken moeten in dat geval de hypotheekaanvraag toetsen op een fictieve rente van 5% (vastgesteld door de AFM). Daardoor kan opeens minder worden geleend dan wanneer het bestaande rentecontract wel kan worden voortgezet bij een nieuwe hypotheek, een toezegging van de bank waar mensen ook op rekenen.

Voor mensen die voor de aankoop van hun volgende woning maximaal moeten lenen zal deze beperking betekenen dat ze hun lage rente (vaak tussen 1% tot 2%) verliezen. Hun nieuwe hypotheek kan dan alleen rond komen als zij noodgedwongen kiezen voor een veel hogere rente van 3,5 tot 4,5% bij nieuwe rentevaste periode van 10 jaar of langer. Hierdoor stijgen de hypotheeklasten langjarig met honderden euro’s per maand (bruto).

Karsten Klein, directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis: ”Het is kwalijk dat de meeste banken in deze situaties nalaten om hun klanten te helpen met een voordeliger rentecontract, terwijl dat met een langere rentevaste periode en rentemiddeling en heel goed mogelijk is, en allemaal binnen de regels”. Helaas zijn tot nu toe slechts enkele geldverstrekkers, waaronder ING, Aegon en Woonfonds hiertoe bereid. Bij andere banken is dit (nog) niet mogelijk.

Categorie:
Provincie: