dinsdag, 3. januari 2023 - 9:41

Werkende Nederlander wil in 2023 vooral bezuinigen

Radiator
Foto: SXC
Amsterdam

Ruim een kwart van alle werkende Nederlanders verwacht moeite te hebben om rond te komen in 2023. En maar liefst de helft van hen maakt zich zorgen over de financiële toekomst. Ruim 80% is van plan in 2023 te bezuinigen op de uitgaven. Dit zijn enkele in het oog springende uitkomsten van het grote Nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank. Het onderzoek geeft ook aan dat bijna een kwart van alle werkende Nederlanders in het nieuwe jaar streeft naar een betere balans tussen werk en privé. Dit voornemen kwam ook in voorgaande jaren naar voren.

Voor de 5e keer op rij hield BeFrank haar Nieuwjaarsonderzoek onder ruim duizend werkende Nederlanders in loondienst van 25 jaar en ouder. Waren het in 2020 en 2021 vooral de gevolgen van de pandemie die werknemers bezighielden, voor het komende jaar is men vooral bezorgd over de financiën. Vooral respondenten met een eenpersoonshuishouden maken zich zorgen over rondkomen in 2023. Te weten 35% van hen tegenover 25% van de ondervraagden met een meerpersoonshuishouden. Gesplitst naar scholing vreest 36% met een lage opleiding voor financiële problemen in 2023 tegenover 16% met een hoge opleiding.

Voornemens 2023

Naast zorgen zijn er ook goede voornemens. Zoals een opleiding volgen via werk of gezonder leven. Net als andere jaren staat het voornemen een betere balans tussen werk en privé te vinden op de eerste plaats. Ruim een kwart van de ondervraagden wil daar (opnieuw) mee aan de slag. In de leeftijdscategorie 30–39 leeft dat voornemen het sterkst.

Top 5 goede voornemens voor 2023 op werkgebied

Betere balans tussen werk en privé Via werk een cursus, training of opleiding volgen Gezonder leven op het werk zoals vaker de trap nemen en minder snoepen Om salarisverhoging vragen Meer tijd overhouden voor sociale contacten buiten het werk

Financiële toekomst

Gevraagd naar de eigen financiële toekomst, is het beeld somberder dan eerdere jaren. Ruim de helft van de ondervraagden maakt zich meer zorgen over de eigen financiële toekomst dan voorheen. Met name vrouwen (56%) tegenover mannen (47%). Bijna 4 op de 10 respondenten zet bewust geld opzij voor pensioen, naast de eventuele pensioenopbouw via de werkgever. Op de korte termijn verwachten de meesten hun baan te behouden. Bijna 9% is bang zijn baan te verliezen in 2023.

Bezuinigen

Ruim 80% van de ondervraagden wil in 2023 bezuinigen. De verwarming lager zetten staat bovenaan met bijna 60%. Gevolgd door besparen op boodschappen en uit eten gaan (35%). Wat opvalt is dat slechts 20% wil bezuinigen op uitgaven voor de auto terwijl dat eerder verschil maakt dan korter douchen dat 40% van de ondervraagden zich voorneemt. Een vijfde kiest er bewust voor niet te bezuinigen. Terwijl een trui of slimmer omgaan met de thermostaat - met behoud van comfort - al flink verschil kan maken.

Categorie:
Provincie: