dinsdag, 31. januari 2023 - 9:50

Detailhandel zet 11 procent meer om in december

woonboulevard-consument
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

De detailhandel heeft in december 11 procent meer omgezet dan in december 2021, meldt het CBS. Het verkoopvolume was echter 0,5 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 5,7 procent, die van de non-foodsector met 21,5 procent. Daarnaast is online 11,1 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Met het decembercijfer is ook het cijfer voor hele jaar bekend. In 2022 heeft de detailhandel bijna 7 procent meer omgezet dan in 2021.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in december. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 11,1 procent hoger dan in december 2021.

Omzet non-foodwinkels bijna 22 procent hoger

De omzet van de non-foodwinkels groeide in december 2022 met 21,5 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 11,1 procent hoger dan een jaar eerder. Op 19 december 2021 werd opnieuw een strenge lockdown ingesteld om besmettingen van het coronavirus tegen te gaan. Veel non-foodwinkels moesten toen hun deuren sluiten.

Winkels in schoenen en lederwaren, de kledingwinkels, winkels in recreatieartikelen, winkels in meubels en woninginrichting, winkels in consumentenelektronica en witgoed en winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) hebben in december meer omgezet dan in december 2021. Daarentegen hebben de drogisterijen in december minder omgezet.

Omzet winkels in voedingsmiddelen bijna 6 procent hoger

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in december 5,7 procent meer omzet behaald dan in december 2021. Het verkoopvolume was echter 7,8 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van supermarkten en speciaalzaken lag respectievelijk 6,6 en 1,2 procent hoger.

Categorie:
Provincie: