dinsdag, 1. december 2015 - 17:26 Update: 01-12-2015 17:43

Amsterdam:'Laat je niet verrassen door de stille killer'

Amsterdam:'Laat je niet verrassen door de stille killer'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Ook dit jaar starten de gemeente Amsterdam, de Brandweer en de GGD weer een gezamenlijke voorlichtingscampagne met als doel het herkennen en voorkomen van koolmonoxidevergiftiging. Dit meldt de gemeente Amsterdam dinsdag.

Stille killer

'Nog steeds overlijden in Nederland mensen aan koolmonoxidevergiftiging en worden jaarlijks gemiddeld 150 slachtoffers opgenomen in het ziekenhuis. Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine', aldus de gemeente. Het is vooral zo gevaarlijk omdat je het niet  ruikt, ziet of proeft. Het is een echte stille killer. De oorzaak van koolmonoxidevergiftiging is meestal een slecht onderhouden kachel, cv of geiser én te weinig ventilatie.

Terugdringen aantal slachtoffers

Wethouder Laurens Ivens (Wonen):'Koolmonoxidevergiftiging is te voorkomen. Sommige mensen onderschatten het belang van goed onderhoud en een goede ventilatie. Elk jaar attenderen we mensen in de winter dus met klem op de maatregelen die ze zelf kunnen nemen'. 

Naast deze campagne worden andere maatregelen genomen en zijn er afspraken met woningbouw corporaties gemaakt over het vervangen van cv-installaties in corporatiewoningen. De afgelopen jaren zijn veel verouderde geisers en cv-installaties vervangen. Goed onderhoud en controle is ook bij nieuwe installaties belangrijk.

Voorlichtingscampagne ook gericht op studenten

Dit jaar richt een extra onderdeel van de campagne zich op studenten, zodat ook zij geïnformeerd zijn en weten hoe ze een vergiftiging kunnen herkennen, en maatregelen kunnen nemen om het risico te verlagen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):