dinsdag, 22. december 2015 - 21:13 Update: 24-12-2015 10:24

Mogelijk financiële compensatie voor slaapziekte na vaccinatie Mexicaanse griep

Mogelijk financiële compensatie voor slaapziekte na vaccinatie Mexicaanse griep
Foto: Archief EHF
Hilversum

Ouders van kinderen die ziek zijn geworden van de inenting tegen de Mexicaanse griep krijgen mogelijk financiële compensatie van de Nederlandse Staat. Het ministerie van Volksgezondheid voert inmiddels al gesprekken met ouders van wie het kind een ernstige slaapziekte ontwikkelde na een inenting in 2009. Dit meldde het programma EenVandaag dinsdag.

In 2009 zijn meer dan een half miljoen kinderen onder de vijf jaar gevaccineerd met het vaccin Pandemrix van fabrikant Glaxo Smith Kline. Uit internationaal onderzoek blijkt dat er zeer waarschijnlijk een link is tussen het geven van deze vaccinatie en de slaapziekte narcolepsie. Narcolepsie is een ernstige ziekte die het slaap-waakritme verstoort. Patiënten kunnen op de vreemdste momenten zomaar in slaap vallen en ook last hebben van spierzwakte bij emoties en hallucinaties.

In de Scandinavische landen is het verband tussen deze griepprik en de slaapziekte al duidelijk. In Finland, Zweden en Noorwegen worden ouders van kinderen met deze problematiek al gecompenseerd voor onder andere medische kosten en vrije dagen die ze moeten opnemen. In Nederland tot nu toe nog niet.

Inmiddels is in Nederland een groep ouders van kinderen die letsel hebben opgelopen van deze prik. Deze ouders willen schadevergoeding en hebben een advocaat in de arm genomen. Deze letselschade-advocaat ontving van de Nederlandse Staat een voorschot van 35.000 euro om na te gaan welke narcolepsie-patiënten voor een schadevergoeding in aanmerking komen. Letselschade advocaat John Beer: “Wij hebben een gesprek gehad met het ministerie en de Landsadvocaat en in dat gesprek is gezegd dat de overheid zijn best gaat doen om tot een vruchtvol overleg te komen en een regeling te treffen.”

Over het vaccin zegt John Beer in EenVandaag: 'Dat vaccin heeft toch gebreken vertoond. Het heeft meer stukgemaakt dan de bedoeling was. Maar de overheid heeft in deze ook een hele specifieke rol. De overheid heeft echt heel breed, dwingend  geadviseerd destijds om tot vaccinatie over te gaan, zonder dat er echt iets verteld is over de risico's.'

Het aantal Nederlandse meldingen van narcolepsie na de inenting blijft oplopen. Volgens Bijwerkingeninstituut Lareb staat de teller nu op 27. Maar volgens de Nederlandse Narcolepsie Vereniging ligt het daadwerkelijke aantal een stuk hoger omdat niet alle slachtoffers zich gemeld hebben.