vrijdag, 15. januari 2016 - 13:10 Update: 15-01-2016 20:23

Run op schildkliermedicijn Thyrax Duotab

Run op Thyrax bij apotheken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Er is een ware run ontstaan op het schildkliermedicijn Thyrax Duotab bij de apotheken nadat eerder deze week bekend werd dat het middel vanaf februari niet meer leverbaar is. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vrijdag.

Agressie

Directeur Léon Tinke van de apothekersorganisatie: ‘We snappen de bezorgdheid en verontwaardiging onder de patiënten heel goed. Maar we maken ons zorgen over signalen die we van apotheekmedewerkers krijgen dat sommige patiënten zich erg agressief uitlaten. Ook de apothekers zijn door deze situatie overvallen. Het zou veel beter zijn geweest als Aspen eerder openheid van zaken had gegeven, opdat passende voorzorgsmaatregelen genomen hadden kunnen worden.’

'Nog voldoende voorraad'

De KNMP komt na spoedoverleg met de koepel van farmaceutische groothandel BG Pharma echter tot de conclusie dat er bij groothandels op korte termijn nog voldoende voorraad is, mits er geen overspannen marktvraag is. Fabrikant Aspen Pharma Trading Ltd. maakte deze week bekend dat zij het schildkliermedicijn in de dosis van 0,025 mg vanaf februari niet meer leveren. De tabletten van 0,100 en 0,150 mg zijn vanaf medio 2016 niet meer beschikbaar.

Onrust

Deze mededeling heeft voor grote onrust gezorgd bij de patiënten, die zich massaal aan de balie bij de Nederlandse apotheek hebben gemeld. ‘Dit viel te verwachten’, zegt Tinke. ‘Vandaar dat wij ook eerder deze week hebben gemeld dat we de handelwijze van Aspen maatschappelijk onverantwoord vinden. De fabrikant houdt zich voor ons onbereikbaar’. 

'Zes tot negen maanden'

Aspen geeft in een persbericht aan dat zij de productie van Thyrax Duotab pas na zes tot negen maanden zal hervatten. Aspen wijst in het bericht op een andere variant van dit medicijn dat zij in hun assortiment hebben. ‘Dit middel, Eltroxin, is echter niet in de lage dosering verkrijgbaar. Daarmee is het probleem dus niet opgelost.’

Alternatieven

Andere producenten bieden wel alternatieven in de lage sterkte van 0,025 mg aan. Farmaceutische groothandels leveren deze middelen en Thyrax Duotab vanaf vandaag gedoseerd uit aan de apotheken. Daarbij wordt gekeken naar de reguliere afname in de achterliggende periode. 

‘We hopen dat hiermee de periode overbrugd kan worden totdat andere geneesmiddelenleveranciers extra voorraden van het medicijn in de lage dosering naar Nederland kunnen halen’, aldus Tinke.

Extra levering

Leverancier B-Medical van het merk Thyrofix, dat eveneens de werkzame stof levothyroxine bevat, verwacht per 25 januari extra voorraden beschikbaar te krijgen, waarmee het wegvallen van het aanbod van Thyrax Duotab 0,025 mg kan worden opgevangen. 

Fabrikant Teva onderzoekt de mogelijkheden voor extra levering, maar kan hierover nog geen uitsluitsel geven. Leverancier Merck verwacht niet eerder dan in maart nieuwe voorraden te ontvangen. De KNMP monitort dagelijks de situatie en heeft voor actuele berichtgeving de website Farmanco.knmp.nl.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):