maandag, 8. februari 2016 - 15:43 Update: 08-02-2016 16:06

Proef gestart met zorgtraject voor 9.000 Amsterdamse kinderen met obesitas

Proef gestart met zorgtraject voor 9.000 Amsterdamse kinderen met obesitas
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de gemeente Amsterdam starten samen een voor Nederland unieke proef waarbij 9.000 Amsterdamse kinderen met obesitas gedurende drie jaar worden begeleid naar een gezonder leven. Dit heeft de gemeente Amsterdam maandag bekendgemaakt.

In Amsterdam hebben 25.000 kinderen overgewicht, dat is een op de vijf. Daarvan lijden 2.300 kinderen aan morbide obesitas. Dat betekent dat zij letterlijk ziek worden van het ernstige overgewicht. 

Zorgtraject

De komende drie jaar betaalt Zilveren Kruis de kosten van het zorgtraject voor ruim 9.000 Amsterdamse kinderen met obesitas of morbide obesitas (graad 1, 2 en 3). In 2016 komen de 2.300 zwaarste kinderen, degenen met morbide obesitas, als eerst in een zorgtraject. In 2017 volgen de kinderen met obesitas.

Aanpak gezond gewicht

Zilveren Kruis en Amsterdam hebben hetzelfde belang: dat Amsterdamse kinderen gezond opgroeien. Overgewicht of obesitas kunnen ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid op korte en lange termijn. Om deze kinderen te begeleiden naar een gezonder leven hebben de gemeente, Zilveren Kruis en andere betrokken professionals al in 2013 afgesproken om met een ‘centrale zorgverlener’ te gaan werken. Een contactpersoon voor kind, gezin en professionals.

Maatwerk

Elk kind dat te zwaar is, zit in een andere situatie. Naast de medische risico’s die obesitas met zich mee brengt, is het belangrijk om ook naar de omgeving van kinderen te kijken. In het zorgtraject dat de kinderen in gaan speelt de speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige van het Ouder- en Kindteam een belangrijke rol. De verpleegkundige houdt gedurende het hele zorgtraject het kind in de gaten en overlegt met het gezin welke zorg daarbij het beste past.

Zilveren Kruis financiert komende drie jaar

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft toestemming gegeven om deze coördinatie voor drie jaar te financieren. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport steunt de proef. Met deze proef versterkt de gemeente de aanpak van gezond gewicht.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):