maandag, 8. februari 2016 - 20:25 Update: 13-02-2016 17:25

Griep in Nederland woekert voort

Griep is epedemie geworden
Foto: fbf
Den Haag

De griep is in Nederland nog niet op z'n retour. De epidemie houdt al stand sinds begin januari en lijkt nog even aan te houden.

Onderzoeksinstituut Nivel spreekt van een epidemie als de peilstations van de organisatie rapporteren dat ze op de 100.000 patiënten meer dan 51 mensen zien met griepachtige klachten. En dat dan twee weken lang. Daar zitten de aantallen in de Haagse regio - en in het hele land - ver boven.

Epidemie

Onderzoeksinstituut Nivel spreekt van een epidemie als de peilstations van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek het griepvirus aantoont in neus- en keelmonsters. Begin januari kwamen 72 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij hun huisarts. In 30 procent van de afgenomen neus- en keelmonsters is afgelopen week in het laboratorium van het RIVM griepvirus gevonden, vooral A(H1N1)pdm09 en vooral bij patiënten jonger dan 65 jaar. In de daaraan voorafgaande week werd in 25 procent van de neus- en keelmonsters griepvirus gevonden.

Veel zieken in het Noorden

Volgens de site de Grote Griepmeting - die de verspreiding van griep en verkoudheid bijhoudt - is het aantal ziektegevallen vorige week flink toegenomen in Zuid-Holland. Het zou gaan om 741 mensen per 100.000. Alleen de noordelijke provincies scoren nog hoger.

Ziekenhuizen vol

MCH-Bronovo meldt inmiddels dat de intensivecare-afdelingen overvol liggen door opnames vanwege griep. Het Hagaziekenhuis heeft om die reden enkele geplande hartoperaties moeten uitstellen. Haga ziet bovendien grote drukte op de gewone spoedpost en de kinderspoedpost door griepklachten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: