maandag, 8. februari 2016 - 20:35 Update: 10-02-2016 13:47

Bouw Prinses Máxima Centrum in Utrecht met slaan eerste paal begonnen

Kinderen en minister Schippers slaan eerste paal Prinses Máxima Centrum
Foto: Vincent van den Hoven
Utrecht

Maandagmiddag werd onder grote belangstelling de eerste paal van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht geslagen. Ruim 400 aanwezigen zagen een groep kinderen met minister Schippers de eerste paal op de juiste plaats op het bouwterrein zetten. Hiermee is de bouw van het Prinses Máxima Centrum echt begonnen!

Minister Schippers, vlak voordat de paal daadwerkelijk werd geplaatst: “Het Prinses Máxima Centrum is een uniek project en ik heb groot respect voor de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt”.

Het slaan van deze eerste paal is een zeer belangrijk moment voor de initiatiefnemers, de ouders van kinderen met kanker verenigd in de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en de kinderoncologen verenigd in de Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION). Zij zien, na jarenlange voorbereidingen, hun wens vervuld worden: concentratie van de kinderoncologie in Nederland.

Bij de ceremonie waren ook huidige patiënten, ‘survivors’, zorgmedewerkers, onderzoekers en de fondsenwervers van onder andere KiKa betrokken. Het geheel werd gepresenteerd door Filemon Wesselink, die deze feestelijke dag ook wist te verbinden met de ernst van het onderwerp kinderkanker. Iets wat in alle bijdragen van de sprekers terugkwam: een feestelijke gebeurtenis maar wel vanuit de doelstelling om meer kinderen met kanker te genezen.

Nieuwbouw en huidige afdeling

De nieuwbouw waarvoor vandaag de eerste paal werd geslagen is eind 2017 gereed, waarna het Prinses Máxima Centrum begin 2018 voor alle kinderen met kanker in Nederland de deuren opent. Met een eerste afdeling werd in 2014 begonnen binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar worden kinderen met vaste tumoren vanuit heel Nederland en kinderen met alle vormen van kanker uit de Utrechtse regio behandeld. Ook de researchafdeling is inmiddels gestart in Utrecht. 

Het Prinses Máxima Centrum

Nog steeds overlijdt in Nederland één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Dit betekent dat elke drie dagen een kind aan kanker overlijdt. Een aantal dat al jaren hetzelfde blijft. Binnen het Centrum worden hoog complexe zorg en research van de kinderoncologie in Nederland bij elkaar gebracht. Deze integratie van zorg en research is uniek en zal er toe leiden dat meer kinderen met kanker genezen. Het Prinses Máxima Centrum beoogt tevens hét centrum te worden voor kinderoncologie in Europa. 

Categorie:
Provincie: