dinsdag, 15. maart 2016 - 19:10 Update: 15-03-2016 19:17

Albert Schweitzer ziekenhuis schakelt in september 2017 over op digitaal

Albert Schweitzer ziekenhuis schakelt in september 2017 over op digitaal
Foto: Archief EHF
Dordrecht

Op vrijdag 22 september 2017 schakelt het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht over op een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).

'Alle papieren dossiers en formulieren maken op die dag in één keer plaats voor een volledig digitale werkomgeving, waarin alle informatie over patiënten en behandelingen te vinden is voor zorgverleners', meldt het ziekenhuis dinsdag.

Gewerkt wordt met het systeem HIX 6.1 van leverancier Chipsoft, waarmee ook omringende ziekenhuizen werken of gaan werken. Er verandert veel voor zorgverleners, maar uiteindelijk ook voor patiënten. Zij krijgen op termijn zelfstandig toegang tot hun digitale dossier en kunnen ook digitaal communiceren met zorgverleners.

Voorbereiden 

De komende ruim 500 dagen staat het Albert Schweitzer ziekenhuis een enorm verandertraject te wachten. “We zijn nu druk bezig met voorbereiden: de organisatie opbouwen, ICT-infrastructuur voorbereiden, processen in kaart brengen, enzovoort”, vertelt Jan Christiaan Huijsman, die is aangesteld als programmamanager. Deze expert op veranderkundig gebied leidde al vier andere Nederlandse ziekenhuizen met succes door het complexe proces van de invoering van een EPD. 

Betere zorg

Huijsman somt op wat het EPD het ziekenhuis en de patiënt brengt: “Minder papieren overdrachtsmomenten, dus minder kans op overdrachtsfouten. Iedereen registreert op dezelfde manier, dus minder kans op misverstanden. Geen onleesbare handschriften meer. Geen dossiers meer die van de ene locatie naar de andere moeten reizen en daar regelmatig later aankomen dan de patiënt. Alle informatie over iedere patiënt is straks compleet vanaf elke werkplek op te vragen, ook vanaf meerdere plekken – dus door meer zorgverleners – tegelijkertijd. Sneller ‘orderen’ van onderzoeken. Een einde aan het rondpompen van papier. Al met al wordt de zorg er beter van en de patiënt dus ook.”

 Monsterklus

Het Albert Schweitzer ziekenhuis voert als een van de laatste ziekenhuizen in het land een EPD in en heeft daardoor profijt van de opgedane ervaring elders. “De datum lijkt nog ver weg”, zegt Huijsman. 

“Maar het is een monsterklus en we zullen elke dag tot 22 september 2017 hard nodig hebben.” Zo’n 400 ziekenhuismedewerkers zullen tijdens het voortraject al intensief betrokken zijn bij de invoering van het EPD, in ruim zestig werkgroepen die zich allemaal gaan buigen over een eigen stukje.

Categorie:
Provincie: