donderdag, 17. maart 2016 - 13:07 Update: 19-03-2016 21:47

Meer baby's met brandwonden

Baby’s lopen eerder brandwonden op door hete thee
Foto: Archief FBF.nl
Beverwijk

'Een kwart (26,8%) van alle brandwondenpatiënten in een brandwondencentrum is 0-4 jaar', meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting donderdag.

'De stijging van het aantal ongevallen begint bij baby’s van zeven maanden oud. Vanaf deze leeftijd zijn kinderen in staat om voorwerpen vast te grijpen en zelfstandig te zitten of staan. Dit is de grootste oorzaak waardoor ongevallen met hete vloeistoffen zoals thee en koffie plaatsvinden', aldus de Nederlandse Brandwonden Stichting. Daarom roept deze ouders van jonge kinderen op om actie te ondernemen: kijk naar de ontwikkeling van uw kind en volg het stappenplan!

Kopje hete thee

In één onachtzaam ogenblik kan een kind opeens wél bij een kopje hete thee dat gisteren nog buiten bereik lag. Kinderen van die leeftijd ontwikkelen snel en kunnen vaak al meer dan ouders denken. Jonge kinderen zijn nog niet in staat veiligheidsregels aan te leren, integendeel, ze zijn juist op ontdekkingstocht. 

Ze komen in beweging, trekken zich op aan een tafel en weten steeds verder te grijpen. Deze natuurlijke ontwikkeling vraagt om het duidelijk herkennen van risicosituaties door ouders. Die moeten hier tijdig op reageren. 

Traumachirurg Annebeth de Vries, werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk: 'Het grote aantal heetwaterverbrandingen bij jonge kinderen moet dalen. De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij deze groep jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan. Daarnaast is ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders erg groot.'

Jonge kinderen zijn onberekenbaar

Het blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren in de aanwezigheid van ouders. Bij één seconde onoplettendheid. Vaak in de directe woonomgeving zoals de keuken. Ouders geven aan dat zij hun kinderen scherp in de gaten houden, maar dat is niet altijd mogelijk. Jonge kinderen zijn onberekenbaar. Je knippert met je ogen en er valt weer iets om. Die kop thee bijvoorbeeld. Dit overkwam ook Gaby en haar zoontje Kick tijdens een vakantie in Frankrijk. 

Gaby: 'Ik wist dat Kick, toen veertien maanden oud, in de keuken rondscharrelde. Omdat ik altijd heel voorzichtig was, had ik mijn theekop wat verder van de aanrechtrand geschoven. Kick kon daar niet bij met zijn grijpgrage handjes. Maar vanuit mijn ooghoek zag ik dat het labeltje van het theezakje op het aanrecht hing. Vliegensvlug als Kick was, had hij het labeltje direct te pakken. De beker viel om en het hete theewater stroomde over hem heen.'

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):