donderdag, 7. april 2016 - 10:51

Nieuwe operatietechniek in Catharina Ziekenhuis voor patiënten met extreem overgewicht

Nieuwe operatietechniek in Catharina Ziekenhuis voor patiënten met extreem overgewicht
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Eindhoven

Er is een nieuwe operatietechniek beschikbaar voor patiënten met extreem overgewicht. Patiënten met een heel hoog BMI, zogenoemde super obesitas, krijgen in de meeste gevallen een gastric sleeve, een operatie waarbij tweederde van de maag wordt weggehaald.

Door die operatie raken patiënten kilo’s kwijt, maar hun BMI blijft soms toch boven de 40 steken. Is dat het geval dan komen zij na zo’n anderhalf jaar vaak in aanmerking voor een tweede operatie om ook het spijsverteringskanaal om te leggen. Standaard was dat tot nu toe de gastric bypass. Maar bij een voorheen super obese patiënt geeft zo’n operatie te weinig extra effect. Daarvoor is de SADI-methode ontwikkeld. “Uit wetenschappelijke studies blijkt nu dat de SADI dat extra effect kan geven”, aldus chirurg dr. Simon Nienhuijs van het Catharina Ziekenhuis. 

Met de nieuwe operatie is het ook voor deze patiënten mogelijk om na verloop van tijd een Body Mass Index (BMI) te hebben tussen de 30-35. “En daarmee zijn ze uit de gevarenzone. Want patiënten met een BMI hoger dan 35 hebben kans op tal van medische complicaties”, aldus Nienhuijs. Het gaat om de SADI-methode; een operatietechniek waarbij de maagklep intact blijft waardoor de patiënt beter een gevoel van verzadiging behoudt. De afgelopen maanden hebben de chirurgen van het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis de eerste patiënten met deze nieuwe techniek geopereerd.