woensdag, 27. april 2016 - 13:19 Update: 27-04-2016 13:27

FNV: Hele Raad van Bestuur zorginstelling Daelzicht opgestapt

FNV: Hele Raad van Bestuur zorginstelling Daelzicht opgestapt
Foto: Archief EHF
Heel

De gehele Raad van Bestuur van zorginstelling Daelzicht uit het Limburgse Heel is opgestapt. Dit meldt de FNV woensdag.

'Dit heeft het bestuur gedaan onder druk van de vele misstanden binnen de zorginstelling. Misstanden die naar voren zijn gekomen uit een onderzoek van FNV Zorg & Welzijn. Dit onderzoek, is samen met de vakbondsgroep FNV, gehouden onder al het personeel van deze zorginstelling', aldus FNV. 

De Ondernemingsraad en een hoop medewerkers hadden hun vertrouwen in het bestuur al eerder opgezegd. Het managementteam kwam later ook tot deze conclusie. Karim Skalli van FNV Zorg & Welzijn zegt hierover: 

‘De OR, medewerkers en het managementteam zagen de Raad van Bestuur de misstanden niet oplossen. We starten nu een grootschalig onderzoek met als doel de vele problemen voor de werknemers en cliënten op te lossen, zodat er ook eindelijk een sociaal beleid binnen Daelzicht gaat komen’.

Onderzoek

De afgelopen weken heeft FNV Zorg & Welzijn onderzoek gedaan naar misstanden binnen Daelzicht. De FNV startte dit onderzoek, omdat leden bij de vakbond aan de bel hadden getrokken. 

Over het onderzoek zegt Skalli: ‘Alle medewerkers van Daelzicht hebben de gelegenheid gehad om misstanden te melden. Dit heeft ertoe geleid dat in slechts 4 weken tijd we rond de 450 meldingen van misstanden hebben gehad. Misstanden op het gebied van doorgeschoten flexwerk, verslechtering van de kwaliteit van zorg, meldingen over toename van geweld op de werkvloer en er bleek een duidelijk gebrek aan vertrouwen in de leiding'.

'Het opstappen van de Raad van Bestuur en het feit dat veel werknemers nu hun misstanden durven te melden, is een belangrijke stap in de goede richting. Wij zijn er nog niet. Wat betreft de vakbondsgroep FNV moet de onderste steen boven door op zeer korte termijn een grootschalig onderzoek te starten’, aldus Skalli.

Misstanden

Binnen Daelzicht lopen veel medewerkers tegen problemen met hun uren aan. Zij weten vaak pas op hele korte termijn hoe hun uren worden ingevuld en welke taken ze krijgen. Ook is er een grote wisseling met betrekking tot het begeleiden van cliënten. Wat voor zowel voor medewerker als cliënt een groot probleem is. 

De medewerker weet niet welke verzorging de cliënt precies nodig heeft, omdat hij hiervoor te weinig inwerktijd krijgt en de cliënt heeft behoefte aan vertrouwde gezichten die zijn situatie kennen. Deze onzekerheid heeft al enkele malen geleid tot toename van agressie tegen de medewerkers.

Daelzicht

Daelzicht is een zorgorganisatie met een groot en gevarieerd aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking.

Categorie:
Provincie: