maandag, 9. mei 2016 - 17:54 Update: 09-05-2016 19:57

RAI Vereniging en gemeente Amsterdam samen tegen vervuilende scooters

RAI Vereniging en gemeente Amsterdam samen tegen vervuilende scooters
Foto: Archief EHF
Amsterdam

RAI Vereniging en de gemeente Amsterdam hebben maandagmiddag een intentieverklaring getekend om vervuilende scooters uit Amsterdam te weren.

Steven van Eijck, algemeen voorzitter van RAI Vereniging: 'Met deze intentieverklaring laten wij zien dat wij werk maken van een schonere lucht voor iedereen. Het overleg dat wij hebben gevoerd met Amsterdam heeft nu tot een pakket geleid dat wij graag ondersteunen'. 

'Kern is dat de milieuzone in Amsterdam nu vooral oude vervuilende 2 takt scooters weert. Het merendeel van de scooterrijders met een 4 takt scooter die voldoet aan alle emissie-eisen wordt door deze intentieverklaring met rust gelaten', aldus Van Eijck.

Ontheffing 4-taktmotor

RAI Vereniging, de gemeente Amsterdam en BOVAG zijn overeengekomen dat er ontheffing wordt verleend aan brom- en snorfietsen met een viertakmotor van maximaal tien jaar oud. Dit betekent dat brom- en snorfietsen met een DET vanaf 1 januari 2008 een ontheffing aan kunnen vragen om in de milieuzone te rijden. 

Deze ontheffing wordt tot uiterlijk 1 januari 2021 aan zowel Amsterdammers als aan niet-ingezetenen van Amsterdam verleend voor viertakt brom- en snorfietsen niet ouder dan tien jaar. De termijn van tien jaar is gekozen omdat in 2008 de minder vervuilende injectiemotor zijn intrede heeft gedaan en een levensduur van tien jaar redelijk wordt geacht voor brom- en snorfietsen.

Er is afgesproken dat erkende scooterbedrijven gaan toetsen of het een viertakt-variant betreft en wie dus recht heeft op ontheffing. Hiervoor komen die bedrijven in aanmerking die per 1 januari 2017 geen brom- en snorfietsen meer verkopen met een tweetaktmotor (niet zijnde Euro4 of nieuwer). RAI Vereniging spant zich er voor in dat de leden (importeurs en fabrikanten) geen nieuwe euro 2 (2 takt) brom- en snorfietsen meer aanbieden aan dealers in Amsterdam.

Steven van Eijck: 'Voor ons is het belangrijk dat je kijkt naar ‘wat er uit de uitlaat komt’ en niet naar de techniek die daarvoor wordt gebruikt. Technologieneutraal dus'.

Categorie:
Provincie: