maandag, 4. juli 2016 - 19:29 Update: 04-07-2016 19:58

Namen slechte verpleeghuizen morgen toch openbaar

Namen slechte verpleeghuizen morgen toch openbaar
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Staatssecretaris Van Rijn maakt dinsdag toch de namen bekend van verpleeghuizen die slecht functioneren.

Dat weet de NOS te melden nadat vanochtend bekend was geworden dat tientallen instellingen volgens een onderzoek van IGZ onder de maat presteren als het gaat om zorg. De Tweede Kamer eiste dat snel openbaar zou worden om welke tehuizen het gaat, en dat gebeurt dinsdag. 

Inspectie:

''De zorg in verpleeghuizen is complexer dan ooit en dat neemt alleen maar toe. Mensen blijven langer thuis wonen. Op het moment dat ze in een verpleeghuis gaan wonen, is de zorgbehoefte vaak zeer groot. Niet alle instellingen zijn daar klaar voor. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hield het afgelopen jaar extra toezicht op 150 verpleegzorginstellingen. Een derde daarvan moet zich extra inspannen om de complexe zorg aan te kunnen. Daar is blijvend intensief toezicht nodig''aldus de inspectie. 

De inspectie vindt dat zorgelijk. Zeker omdat zij signalen ontvangt dat meer instellingen hier problemen mee hebben. De grootste zorgen heeft de IGZ over het verbetervermogen van elf organisaties. Daar is meer nodig dan alleen intensief toezicht.''

''Ruim een derde van de 150 getoetste instellingen stuurt onvoldoende op kwaliteit en veiligheid van de zorg. Het lukt hen niet om verbeteringen vast te houden. Bijna de helft meldt fouten of bijna fouten niet bij de eigen meldingencommissie''. Morgen zullen namen van de betreffende instellingen openbaar worden gemaakt.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):