vrijdag, 2. september 2016 - 15:35 Update: 03-09-2016 23:24

Ouders stellen staat aansprakelijk voor ernstige gevolgen vaccinatie Mexicaanse griep

Nederlandse staat verantwoordelijk gesteld voor slaapziekte na inenting Mexicaanse griep
Foto: Archief EHF
Hilversum

Ouders van kinderen die ziek zijn geworden nadat ze een inenting hadden gekregen tegen de Mexicaanse griep stellen de Nederlandse staat hiervoor aansprakelijk.

Het gaat om 14 kinderen die een ernstige slaapziekte ontwikkelden, nadat ze in 2009 een inenting kregen tegen de Mexicaanse griep. Het is de eerste keer dat de Nederlandse overheid aansprakelijk wordt gesteld voor vaccinatieschade. Dit schrijft EenVandaag op de website. Het gaat om het middel Pandemrix dat op de markt is gebracht door GlaxoSmithKlein. Uit internationaal onderzoek blijkt dat er zeer waarschijnlijk een link is tussen het zetten van deze prik en de slaapziekte narcolepsie. Dit is een ernstige aandoening die het slaap-waak ritme verstoort. Patiënten vallen spontaan en onverwachts in slaap en kunnen last hebben van spierslapte en hallucinaties. In Zweden, Finland en Noorwegen worden ouders van kinderen met deze problematiek al gecompenseerd, aldus EenVandaag. Het aantal meldingen van de slaapziekte blijft ondertussen maar oplopen. De teller staat inmiddels op 29,.

Letselschade-advocaat John Beer, die de groep van 14 ouders vertegenwoordigd, tegen EenVandaag: 'Het is echt onze bedoeling om de overheid ervan te overtuigen dat hier sprake is van zeer ernstige schade die een leven lang problematiek tot gevolgen heeft. En dan kun je de mensen niet met een schijntje afschepen.'