zaterdag, 24. september 2016 - 9:51 Update: 26-09-2016 14:27

'Erasmus MC verzweeg gebruik cryoballon bij hartoperatie'

Rotterdam

Het Erasmus MC heeft 141 hartpatiënten 'misbruikt' bij een medisch-wetenschappelijk onderzoek. De patiënten wisten van niks en dat is volgens deskundigen in strijd met de wet.

'Proefkonijn'

De patiënten werden geopereerd met een nieuwe methode waarvan niemand nog wist hoe veilig die was. Dat meldt de NRC zaterdag. De patiënten werden geopereerd met een nieuwe cryoballon, een katheter met een bevroren ballon aan het eind, maar daarover niet geïnformeerd. Ze waren dus als het ware 'proefkonijn' zonder dat ze dat wisten. Dat is volgens deskundigen in strijd met de wet. 

Complicaties

De studie liep van augustus 2005 tot augustus 2007. Twee Zeeuwse patiënten ondervinden nog altijd gevolgen van toen opgetreden complicaties. De Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek schrijft voor dat een medisch-ethische commissie een onderzoek met patiënten goedkeurt. En dat de proefpersonen een formulier tekenen waarin staat dat ze weten aan wat voor studie ze meedoen en daarmee akkoord zijn. Dat is hier niet gebeurd, aldus de krant.

Rechtszaak

De ballon kwam in juli 2005 op de markt. Een maand later werden alle patiënten in het Erasmus MC met een bepaalde vorm van de hartritmestoornis alleen nog maar met de ballon geopereerd. De Zeeuwse patiënten spannen een rechtszaak aan. Ze ondervinden nog steeds last van complicaties na de operatie.

Erasmus MC:

Het Erasmus MC heeft ook gereageerd op het bericht van de NRC en een e-mailadres geopend voor hartpatiënten die vragen hebben over het medisch hulpstuk cryoballon.

Hulpstuk

'Deze cryoballon werd en wordt in het Erasmus MC gebruikt voor de behandeling van hartritmestoornissen, ook wel boezemfibrilleren of boezemfladderen genoemd. Het hulpstuk is een uitbreiding van een al langer gebruikte techniek, waarbij hartritmestoornissen via een katheter worden behandeld met vrieskou', aldus het Erasmus MC.

Categorie:
Provincie: