maandag, 26. september 2016 - 15:44 Update: 26-09-2016 15:54

Misvatting over alcoholgebruik en leverziekten

Misvatting over alcoholgebruik en leverziekten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amersfoort

Bij Nederlanders heerst de gedachte dat iets meer dan de helft van de leverziekten als oorzaak overmatig alcoholgebruik hebben terwijl dit maar in 20% van de gevallen zo blijkt te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) en de Maag Lever Darm Stichting onder 1024 respondenten.

Bij 4 op de 5 gevallen andere oorzaak

Jose Willemse, directeur van de NLV: 'In de meeste gevallen heeft een leverziekte niets met alcohol te maken. Zo’n 80 procent van alle leverziekten heeft andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een auto-immuunstoornis of erfelijkheid. De afgelopen dertig jaar hebben we te vaak gezien dat leverpatiënten toch vaak het stempel van alcoholist krijgen. Om een leverziekte hangt vaak een taboe, dat we willen doorbreken.'

'Alcoholist'

Het is niet zonder gevolgen dat leverziekten een stempel van overmatig alcoholgebruik met zich meedragen. Willemse: 'Ik spreek regelmatig patiënten die een aantekening van ‘alcoholist’ in hun medisch dossier krijgen. Dat heeft vervolgens risico’s voor bijvoorbeeld verzekeringen.'

Stigma

Om het stigma te doorbreken, start de NLV daarom deze week een campagne, die mensen bewust wil maken dat leverziekten vaak niet alcohol gerelateerd zijn. In een campagnevideo vertellen leverpatiënten hun verhaal over de onterechte associatie met overmatig alcoholgebruik en de gevolgen daarvan. Dat het stigma nog steeds aanwezig is, bleek wel tijdens het benaderen van patiënten.

Willemse: 'Veel patiënten zijn nog steeds bang. Zo bang dat ze hun verhaal niet publiekelijk willen delen. Dat zegt iets over het stigma dat heerst.' 'Veel patiënten willen hun verhaal niet publiekelijk delen. Dat zegt iets over het stigma dat heerst.'

Risicofactoren

Op de vraag welke risicofactoren Nederlanders kunnen noemen, wordt alcohol door de meeste respondenten genoemd (79 procent), overgewicht door 25 en erfelijkheid door 20 procent. Een virus, de oorzaak van chronische hepatitis, wordt door slechts 10 procent van de respondenten benoemd.

'79 procent van de respondenten noemt alcohol als risicofactor.'

Jongeren schatten rol alcohol lager in 

Jongeren schatten het aandeel van alcohol aan leverziekten lager in dan gemiddeld. Zij denken dat 41 procent van alle leverziekten alcohol gerelateerd is. De meeste Nederlanders vinden het echter lastig een inschatting te maken. Op de vraag: ‘Hoeveel procent van alle leverziekten is, volgens u, gerelateerd aan alcohol?’ geeft ruim één derde het antwoord: ‘Weet niet’.

Over het onderzoek en de campagne

Het onderzoek is gehouden onder een representatieve steekproef van 1024 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De campagne is gefinancierd door de Maag Lever Darm Stichting als cadeau voor het dertigjarig bestaan van de NLV.

Categorie:
Provincie: