maandag, 3. oktober 2016 - 11:12 Update: 04-10-2016 20:44

Borstvoeding geven in openbaar geen pretje voor één op de drie moeders

Een derde van de moeders vindt voeden in het openbaar niet prettig
Foto: Voedingscentrum
Den Haag

Borstvoeding geven is heel natuurlijk, maar lang niet alle vrouwen voelen zich er prettig bij om in het openbaar hun kind te voeden. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder 922 moeders. Dit meldt het centrum op de website.

Bijna een derde van de vrouwen (30,5%) voelt zich onprettig of zeer onprettig bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid, zoals een zorginstelling, sportclub, speeltuin, restaurant of café.  

De prettigste en onprettigste locaties om te voeden

De respondenten gaven verschillende locaties een rapportcijfer (1 tot en met 10) voor ‘borstvoedingsvriendelijkheid’:

Zorginstelling 7,4, Werk 6,7, Dierentuin 6,1, Speeltuin 6,3, Pretpark 6,1, Horeca 5,9, School 5,5, Museum 5,1, Winkel/Winkelcentra 5,0, Sportaccommodatie 5,0.

Fijne voedingsplekken creëren zou helpen

De vrouwen die zich niet prettig voelen bij het geven van borstvoeding in het openbaar, geven als redenen dat ze het gevoel hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, angst dat anderen de borst kunnen zien en een oncomfortabele voedhouding.  Wat ook veel genoemd wordt, zijn negatieve reacties uit de omgeving. Uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum (2013) blijkt dat negatieve reacties van anderen een belemmering kunnen zijn om door te gaan met borstvoeding geven. Een fijne omgeving creëren om warm en rustig te voeden zou helpen, volgens een aantal respondenten. Bijvoorbeeld een comfortabele stoel in een pashokje of een rustig plekje in een café. 

Hier ben je welkom om je kind te voeden

Om duidelijker zichtbaar te maken op welke locaties je als moeder welkom bent om je kind te voeden, heeft het Voedingscentrum het beeldmerk ‘Voeden kan hier’ ontwikkeld. Zie je dit beeldmerk op de deur of binnen, dan weet je dat je je kind daar kunt voeden. Geef jij borstvoeding en wil je weten op welke locaties je zeker welkom bent? Kijk voor locaties bij jou in de buurt. http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/borstvoeding-en-flesvoe...

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd via een enquête met gesloten en open vragen. Er deden 922 vrouwen aan mee, van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus, verspreid over heel Nederland. De groep hoogopgeleide vrouwen waren oververtegenwoordigd in het onderzoek.  

 

 

 

 

 

Categorie:
Provincie: