woensdag, 19. oktober 2016 - 11:33 Update: 21-10-2016 13:18

Veel patiënten weten niet dat behandeling huisarts niet onder eigen risico valt

Doorverwijzing naar specialist kost onwetende patiënten vele euro's
Foto: Archief EHF

Als patiënten door de huisarts worden doorverwezen zijn ze vaak niet op de hoogte van de financiële gevolgen.

Huisartsbehandelingen vallen niet onder het eigen risico. Het gaat vooral om doorverwijzingen van kleine behandelingen die de huisarts niet zelf kan of wil uitvoeren, terwijl dit wel mag. Als de specialist de behandeling overneemt, dan betaalt de patiënt de kosten wel uit het eigen risico. Dit schrijft Independer.nl. Vorig jaar bijvoorbeeld gingen ruim 22.000 vrouwen naar een specialist voor het laten inbrengen van een spiraaltje. De gemiddelde kosten voor die ingreep liggen op 335 euro.

Eenvoudige ingrepen bij huisarts

Eenvoudige ingrepen zoals het plaatsen van een spiraaltje, een aambeienbehandeling of het verwijderen van een bultje in het ooglid kunnen de meeste huisartsen wel zelf. Maar niet iedereen kan bij zijn huisarts terecht voor zulke behandelingen. Als de huisarts doorverwijst naar de specialist kunnen de kosten oplopen tot wel 500 tot 600 euro.

Huisartsen moeten duidelijker aangeven welke kleine behandelingen zij wél en niet kunnen verrichten. Ruud Martens algemeen directeur van Independer: 'Zo kan een patiënt ervoor kiezen om naar een andere huisarts te gaan, waar hij de behandeling alsnog kosteloos kan ondergaan. Maar patiënten moeten ook bewust kunnen kiezen om wel naar een specialist te gaan, bijvoorbeeld omdat de betreffende specialist veel ervaring heeft. Hierdoor kan de kwaliteit van de behandeling hoger liggen. Afhankelijk van het soort behandeling kan dat ook een wijze keus zijn, ook al moet je er extra voor betalen'.