donderdag, 20. oktober 2016 - 14:46 Update: 20-10-2016 14:47

Noordwijkse robot kan miljoenen levens redden

Noordwijkse robot kan miljoenen levens redden
Noordwijk

De TROIKA Foundation uit Noordwijk heeft de oplossing gevonden in de strijd tegen schadelijke bacteriën die miljoenen mensen het leven kosten. De TROIKA Foundation ontwikkelt een robot die deze multiresistente bacteriën effectief uit kan schakelen. Hiermee bereikten zij de halve finale van de Accenture Innovation Summit.

Wereldwijd sterven volgens Britse onderzoekers 700.000 mensen per jaar aan bacteriën die niet meer gevoelig zijn voor de werking van antibiotica, en dat kan oplopen tot een verontrustende 10 miljoen per jaar in 2050. Antibioticaresistentie is ook een enorm probleem in de landbouw en de voedselverwerking.

De Noordwijkse TROIKA Foundation ontwikkelt op dit moment een unieke robot die voor het eerst resistente bacteriën effectief uit kan schakelen. Met deze innovatie bereikten zij onlangs de halve finale tijdens de Accenture Innovation Summit, een innovatieprogramma voor de meest innovatieve Nederlandse producten.

‘Met deze SID (See, Identify and Destroy) robot kunnen multiresistente bacteriën in ziekenhuisruimtes en operatiekamers effectief worden vernietigd,’ vertelt em. prof. ing. Jan Rolloos van de TROIKA Foundation. ‘Wij doen dit door gebruik te maken van de natuurlijke vijand van bacteriën, de bacteriofaag. Bacteriofagen doden overal in de natuur schadelijke bacteriën en kunnen nu ook gericht worden ingezet met onze robot.’

De werkwijze van de robot is uniek. Hij zoekt de schadelijke bacteriën, identificeert ze en vernietigt ze met een passende bacteriofaag. De robot zal een revolutie teweeg kunnen brengen in de strijd tegen multiresistente bacteriën en mogelijk miljoenen mensen het leven redden.