vrijdag, 21. oktober 2016 - 11:41 Update: 21-10-2016 11:42

Leefstijlbegeleiding vergroot kans op natuurlijke zwangerschap bij overgewicht

Leefstijlbegeleiding vergroot kans op natuurlijke zwangerschap bij overgewicht
Foto: SXC
Groningen

Een specifieke groep vrouwen met ernstig overgewicht heeft baat bij leefstijlbegeleiding voorafgaand aan hun vruchtbaarheidsbehandelingen. Het gaat om vrouwen die geen of weinig eisprongen hebben en daarmee samenhangend een onregelmatige cyclus hebben. Hun kans op natuurlijke zwangerschap wordt door de leefstijlbegeleiding 3 tot 4 keer zo groot. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van gynaecoloog Annemieke Hoek van het UMCG. De onderzoekers publiceren over deze studie in Human Reproduction.

Eerder dit jaar bleek uit de grote LIFEstyle studie die onder 577 vrouwen in 23 Nederlandse ziekenhuizen werd gehouden, dat bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid en ernstig overgewicht de kans op een gezond geboren kind niet verhoogd wordt door leefstijlbegeleiding voorafgaande aan de vruchtbaarheidsbehandelingen. De kans dat de vrouwen op een natuurlijke manier zwanger worden, neemt wel toe na leefstijlbegeleiding.

Het belangrijkste resultaat uit deze nieuwe analyse van de LIFEstyle-gegevens is dat de kans op een natuurlijk ontstane zwangerschap na het volgen van leefstijlbegeleiding het grootst is bij vrouwen met geen of weinig eisprongen per jaar en daardoor een onregelmatige cyclus. Deze groep vrouwen bestaat voornamelijk uit vrouwen met PCOS (polycysteus ovarium syndroom).  Bij dit syndroom zijn verschillende hormoonwaarden in het lichaam niet in balans waardoor eisprongstoornissen ontstaan. PCOS komt voor bij vijf tot tien procent van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase. De kans op een natuurlijk ontstane zwangerschap binnen 24 maanden in deze groep vrouwen werd vergroot van 11% zonder leefstijlbegeleiding naar 29% met leefstijlbegeleiding. Voor deze groep vrouwen met een eisprongstoornissen en daarmee samenhangende onregelmatige cyclus en ernstig overgewicht zou leefstijlbegeleiding daarom een effectieve eerste behandelstap zijn; één derde van die groep wordt daarmee op een natuurlijke manier zwanger en heeft dus geen medicijnen en behandelingen nodig die er op gericht zijn de eisprong op te wekken.