maandag, 7. november 2016 - 14:43 Update: 08-11-2016 20:18

Verboden parabenen niet aangetroffen in babycrèmes

Nagenoeg alle onderzochte babycrèmes bevatten geen verboden parabenen
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Van de 76 in het voorjaar van 2016 door de Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit (NVWA) onderzochte babylotions en –crèmes voldoen 75 aan de veiligheidseisen; ze bevatten geen verboden parabenen. Dit heeft de NVWA maandag bekendgemaakt.

Claims

Fabrikanten uit EU-landen en daarbuiten lijken het gebruik van parabenen – stoffen die worden gebruikt als conserveermiddel – in cosmetische producten bestemd voor baby’s te vermijden. 

Hoewel een aantal parabenen onder voorwaarden is toegestaan als conserveermiddel in cosmetische producten, gebruiken producenten deze stoffen niet meer. Producenten gebruiken vaak de claim ‘vrij van parabenen’. De NVWA onderzocht de juistheid van deze claims. Alle ‘vrij van parabenen-claims’ bleken op waarheid te berusten.

In het afwijkende product, bestemd voor babybilletjes, werd propylparabeen aangetroffen. Deze stof is niet toegestaan voor dit type babyproducten. Ook was het etiket onjuist. De verkoop van het product is verboden. Op de website van de NVWA staat een lijst met de onderzochte merken en artikelnummers van babylotions en -crèmes die consumenten kunnen raadplegen.

Aangescherpte veiligheidseisen

De Europese veiligheidseisen voor het gebruik van parabenen in cosmetische producten zijn in 2015 aangescherpt. Dat geldt vooral voor cosmetische producten die niet worden afgespoeld en die bestemd zijn voor kinderen onder de 3 jaar. Crèmes en lotions bestemd voor billetjes van kinderen onder de 3 jaar mogen geen propyl- en butylparabeen bevatten. 

Mogelijk hormoonverstorend

Wetenschappers stellen dat deze parabenen mogelijk hormoonverstorend werken. De opname van parabenen door de vaak geïrriteerde huid van babybilletjes is mogelijk hoger dan bij een normale huid. Bij gebruik op een normale huid en voor andere toegestane parabenen zijn er geen risico’s wanneer ze volgens de voorschriften worden gebruikt.

Onderzoeksopzet

Doel van het onderzoek van de NVWA was of de babylotions- en crèmes op de Nederlandse consumentenmarkt voldoen aan de aangescherpte veiligheidseisen. In het voorjaar van 2016 onderzocht de NVWA daartoe 76 babylotions en –crèmes: 37 producten voor de verzorging van babybilletjes en 39 producten voor de verzorging van het hele lichaam. 

Er zijn uitsluitend monsters genomen van producten die niet bedoeld zijn om te worden afgespoeld. In totaal zijn producten van 55 verschillende merken geanalyseerd. Dat zijn bijna alle merken die beschikbaar zijn voor de Nederlandse consument. De producten zijn zowel gekocht bij de detailhandel als bij webwinkels.

De NVWA onderzocht de monsters op aanwezigheid van parabenen, op de juistheid van het etiket, de aanwezigheid van een waarschuwing “niet gebruiken in het luiergebied” bij aanwezigheid van propyl- of butylparabeen in producten voor de verzorging van het hele lichaam, en de juistheid van ‘vrij van parabenen’- claims.

Categorie:
Provincie: