dinsdag, 8. november 2016 - 13:47 Update: 08-11-2016 14:27

Nieuw onderzoek: cholesterol vormt geen gevaar voor het hart

Nieuw onderzoek: cholesterol vormt geen gevaar voor het hart
Foto: fbf
Brussel

Er is twijfel gerezen over de relatie tussen cholesterol en hart- en vaatziekten, want uit een grootschalig onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse Epidstat Institute, blijkt dat je gerust elke dag een ei kan eten.

Elke dag een ei eten is juist gezond en doet de kans op een hartaanval zelfs met 12 procent afnemen. Sterker nog, het blijkt zelfs dat er geen verband bestaat tussen het eten van eieren en hart- en vaatziekten. Dit schrijft Nieuwsblad.be

Dokter Dominik Alexander: 'Eieren bevatten veel positieve voedingseigenschappen, Zoals antioxidanten, waarvan aangetoond is dat ze verstopping van de bloedvaten en ontstekingen tegengaan. Daarnaast zijn het uitstekende bronnen van eiwitten, die de bloeddruk verlagen,' De studie borduurt voort op een eerdere studie uit 2015, die concludeerde dat er geen verband bestaat tussen cholesterol en hart- en vaatziekten.

Omdat één eidooier al de maximum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingscholesterol bevat, werd er al snel  gedacht dat er een relatie bestaat tussen veel eieren eten en hart- vaatziekten. Het onderzoek spreekt die volledig tegen.

Alexander en zijn team kwamen tot deze conclusie na het bestuderen van een hele reeks van studies over dit onderwerp. De studies zijn uitgevoerd tussen 1982 en 2105 en daarbij werden ruim 275.000 mensen getest. Tia Rains van het Egg Nutrition Cente over de gevolgen van de uitkomst van de studie: 'Nu wordt er zelfs gesproken over de positieve effecten van eieren op het hart.'

De studie is gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161103_02553322