donderdag, 17. november 2016 - 19:12 Update: 19-11-2016 17:06

'Extreem hoge toeslagen levensverzekering ex-kankerpatiënten'

Premie levensverzekering soms buitensporig hoog voor ex-kankerpatië
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Heel veel mensen die ooit in hun leven kanker hebben gehad ondervinden vaak grote problemen bij het afsluiten van een levensverzekering.

Dat concludeert de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) in een donderdag verschenen onderzoek. De NFK stelt dat het moeilijk is maar niet onmogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het aanvragen duurt sowieso langer: 4 tot 6 weken. De verzekeraar moet namelijk aanvullende medische informatie opvragen bij de arts. De acceptatierichtlijnen verschillen per verzekeraar. Het is van tevoren niet te zien, waar de verzekeraar de grens trekt tussen afwijzing, acceptatie of de mate van verhoging van de premie. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen en meerdere lijnen uit te zetten.

Een levensverzekering (overlijdensrisicoverzekering) is meestal nodig voor het afsluiten van een hypotheek bij de aanschaf van een nieuwe woning. De federatie in het AD: 'Geregeld krijgen (ex)patiënten geen, moeilijk of tegen buitensporige premies een voorstel voor een dergelijke verzekering.' De federatie komt met het voorbeeld van een ex-patiënt die bij een verzekeraar een toeslag moest betalen van 1566 procent. De maandpremie ging omhoog van 9 euro naar 143 euro. Bij een andere verzekeraar ging de premie met bijna de helft omhoog, van 7 euro naar 11 euro.

Volgens de federatie bestaan er tussen de diverse verzekeraars enorme verschillen als het om de hoogte van de premies gaat. NFK in de krant: 'Voormalige kankerpatiënten doen er goed aan bij zo veel mogelijk verzekeraars een offerte aan te vragen.'