woensdag, 30. november 2016 - 12:30 Update: 02-12-2016 10:48

'Deens donorzaad steeds populairder bij Nederlandse vrouwen'

'Nederlandse vrouwen kiezen steeds vaker voor inseminatie met Deens donorzaad'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De Nederlandse spermabanken kampen met een tekort aan donoren.

Daarom kunnen vrouwen met een kinderwens via vijf van de negen Nederlandse spermabanken sperma uit het buitenland bestellen. Het grootste deel van de buitenlandse spermadonoren komt uit Denemarken. Dit schrijft het Algemeen Dagblad op basis van eigen onderzoek. Vijf van de negen spermabanken insemineren vrouwen met sperma dat via internet in het buitenland is besteld. Bij deze klinieken staan al meer buitenlandse donoren geregistreerd dan in heel Nederland. Uit onderzoek van de krant blijkt dat de meeste donoren uit Denemarken komen.

Uit cijfers die de krant opvroeg blijkt dat bij de negen Nederlandse spermabanken 297 actieve donoren staan ingeschreven. Per jaar melden zich ongeveer 1000 Nederlandse vrouwen aan voor een behandeling. Dat zijn veel meer vrouwen dan dat er donoren zijn. De wachttijden zijn daarom opgelopen tot maximaal anderhalf jaar. Denemarken heeft geen wachttijd voor donorzaad. Sinds 2002 zijn er al 868 vrouwen zwanger geworden van Deens donorzaad.

De vier klinieken die geen buitenlandse donoren hebben, weigeren dat omdat de controle op het aantal kinderen per donor lastig is. In Nederland is het donoren toegestaan maximaal 25 donorkinderen te hebben. 

Categorie: