maandag, 29. mei 2017 - 12:34 Update: 29-05-2017 20:56

'Sjoemelsigaret' draagt bij aan longkanker

Ventilatiegaatjes in sigaretten dragen bij aan longkanker
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Maastricht

Dat roken zeer schadelijk is voor onze gezondheid dat wisten we al, maar als je er dan toch niet van af kan blijven, dan is het beter om een sigaret te roken zonder ventilatiegaatjes in het filter dan met gaatjes.

Uit onderzoek van het Nationaal Kankerinstituut in de Verenigde Staten is vast komen te staan dat de ventilatiegaatjes in sigarettenfilters debet zijn aan de toename van adenocarcinoom, de meest voorkomende vorm van longkanker.

Bij de publicatie van hun onderzoeksresultaten pleiten zij dan ook voor een verbod. In de Volkskrant betuigen ook Nederlandse deskundigen hun steun voor een verbod.

Volgens de onderzoekers inhaleert een roker, als hij de ventilatiegaatjes in het filter niet geheel afdicht met lippen of vingers, meer lucht waardoor de verbrandingstijd van de tabak langer wordt, de temperatuur daalt en de verbranding niet volledig is. Daardoor neemt het inhaleren van kankerverwekkende stoffen toe. Bovendien laten die gaatjes een roker dieper inhaleren, waardoor ook het binnendringen van kankerverwekkende stoffen in de longen volgens de onderzoekers toeneemt. Volgens longarts De Kanter verklaart dit waarom het aantal mensen met longkanker toeneemt, hoewel het totale aantal rokers daalt.

Ook Onno van Schayck, epidemioloog en hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, schaart zich in de Volkskrant achter het pleidooi van de onderzoekers om geperforeerde filters te verbieden. Hij raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dringend aan het  Amerikaanse artikel te lezen.

Categorie:
Provincie: