maandag, 3. juli 2017 - 14:25

Nieuwe tarieven voor verloskundige zorg

Nieuwe tarieven voor verloskundige zorg
Den Haag

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de tarieven voor verloskundige zorg naar boven toe bijgesteld. De nieuwe tarieven zijn gebaseerd op de werkelijk gemaakte kosten die verloskundigen maakten in 2015. Daarmee sluit het tarief weer aan op de huidige praktijk.

Naast de maximumtarieven is er ook een integraal geboortezorgtarief. Sinds 2017 kunnen zorgverleners in de geboortezorg regionale afspraken maken voor één integraal tarief. Zes regio's maken hier gebruik van. Twee andere regio hebben afspraken gemaakt over één integraal tarief op basis van de beleidsregel Innovatie. De NZa is blij te horen dat ook in verschillende regio's plannen zijn om in 2018 de overstap naar integrale bekostiging te maken.

Nieuwe prestaties

Zorginstituut Nederland heeft gesteld dat een vitaliteitsecho rond de achtste week van de zwangerschap wordt vergoed als een vrouw deze medisch gezien nodig heeft. Ook zijn verloskundigen sinds kort bevoegd om een spiraaltje te plaatsen. De NZa heeft voor de vitaliteitsecho en het plaatsen van een spiraaltje door verloskundigen per 2018 een declaratietitel vastgesteld.

Centering pregnancy

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en BO geboortezorg  hebben de NZa gevraagd een prestatie vast te stellen voor centering pregnancy. Dit zijn groepsconsulten in plaats van individuele consulten voor zwangere vrouwen. De NZa vindt dat de bestaande prestaties al voldoende ruimte bieden voor centering pregnancy en wijst het verzoek voor een prestatie voor centering pregnancy daarom af. 

Categorie: