dinsdag, 12. september 2017 - 8:39 Update: 12-09-2017 16:23

Ontdekkende kinderen tussen de 12 en 18 maanden lopen meeste brandwonden op

Baby’s en peuters vaker slachtoffer brandwonden
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Groningen

Baby’s en peuters worden helaas vaker dan andere leeftijdsgroepen met ernstige brandwonden opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum. De piek ligt bij kinderen tussen de 12 en 18 maanden.

Ook buiten de brandwondencentra loopt deze de jonge doelgroep het grootste risico op een brandwondenongeval; voor kinderen tussen de nul en vier jaar geldt 130 SEH-bezoeken per 100.000 personen. Ter vergelijking: bij griep is de incidentie 51 per 100.000 personen.

Op deze leeftijd ontwikkelt een kind vaardigheden als optrekken, (langs)lopen en het verkennen van de wereld in huis. Daardoor neemt het risico op brandwonden toe. ‘’In bijna 90% van de ongevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals hete thee, koffie of (bad)water. Zelfs een klein scheutje hete thee kan al ernstige brandwonden veroorzaken.’’, aldus Sonja Scholten – brandwondenarts in het brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis. 

De Nederlandse Brandwonden Stichting wil deze ongevallen voorkomen en start daarom vandaag met een campagne. Hierin informeren wij ouders met tips en adviezen om brandwonden te voorkomen, afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase van hun kindje. Laten we samen deze ongevallen bij de jonge kinderen voorkomen. Help ons deze belangrijke boodschap aan alle ouders in Nederland over te brengen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: