dinsdag, 3. oktober 2017 - 15:57 Update: 03-10-2017 22:21

Patiënt met leukemie kankervrij zonder chemotherapie

Patiënt met leukemie kanker vrij zonder chemotherapie
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF

Een patiënt in België die leukemie had is kankervrij door een geneesmiddel dat ontwikkeld is door het Waalse biotechbedrijf Celyad. Bij de behandeling is geen gebruik gemaakt van chemotherapie. Volgens Het Laatste Nieuws gaat het om een wereldprimeur.

De patiënt had alle andere behandelingen al gehad, maar die waren mislukt. Door het geneesmiddel van Celyad is de patiënt met AML, een specifieke vorm van leukemie, genezen verklaard.

Het bedrijf werkt aan een geneesmiddel die het immuunsysteem fors stimuleert. Dit gebeurd door cellen uit het lichaam te halen en deze genetisch aan te passen. Hierdoor worden de kankercellen makkelijker herkenbaar om te doden. Dit kan zonder de ingrijpende chemotherapie.

Communicatiedirecteur Nicolas Van Hoecke van Celyad zegt hoopvol te zijn over de nieuwe ontwikkeling. ‘Er waren na de behandeling geen kankercellen meer waarneembaar in het bloed en het beenmerg.’

Het medicijn is nog in de eerste testfase, maar men is positief over de toekomst. Eerder werden er al positieve resultaten geboekt met onder meer darmkanker. Volgens Van Hoecke kan in theorie tachtig procent van de kankersoorten worden herkend.