woensdag, 13. december 2017 - 21:30 Update: 13-12-2017 21:35

RIVM: tijdelijke rimpelvullers zijn niet schadelijk

 RIVM: tijdelijke rimpelvullers zijn niet schadelijk
Foto: fbf
Bilthoven

Tijdelijke rimpelvullers (fillers) die worden gebruikt om in of onder de huid te spuiten met een medisch of cosmetisch doel blijken onschadelijk. Dit blijkt na onderzoek van 26 niet-permanente rimpelvullers door het RIVM.

Ouder worden maskeren

Rimpelvullers worden gebruikt om de natuurlijke lichaamsvorm te herstellen na een operatie, maar ook om de zichtbare gevolgen van ouder worden te maskeren. Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van 26 zogeheten niet-permanente rimpelvullers die in 2014 in Nederland op de markt waren en deze in een laboratorium geanalyseerd. 

Laboratoriumtest

Alle 26 producten van 14 fabrikanten blijken niet schadelijk te zijn. Hiervoor is een internationaal erkende laboratoriumtest uitgevoerd die schadelijke effecten op cellen meet. De samenstelling van de producten komt overeen met de beschrijving in het technische dossier.

Weinig bijwerkingen

Ook zijn de technische dossiers van de 14 fabrikanten van deze producten onderzocht. Met volledige en correcte dossiers onderbouwen fabrikanten de veiligheid van het product voor de patiënt. In een tweetal gevallen is die onderbouwing onvolledig. De producten van de 14 fabrikanten veroorzaken volgens behandelaars weinig bijwerkingen.

Categorie:
Provincie: