donderdag, 19. april 2018 - 19:38 Update: 20-04-2018 10:18

'Patiënten melden vaker gezondheidsklachten na overstappen op ander merk medicijn'

Patiënten vaak zieker na medicijnwissel
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Uit een onderzoek van 14 patiëntenorganisaties onder 2000 patiënten blijkt dat jaarlijks ongeveer een miljoen patiënten een of meer keren moeten overstappen op een ander merk medicijn.

En dat zonder medische reden. Maar dat overstappen gaat vaak gepaard met de nodige problemen, zo melden meerdere media donderdag. De reden van de medicijnwissel is vaak een tekort aan het oude medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, of het nieuwe medicijn is goedkoper. 

Gezondheidsklachten

Uit de enquête onder 2000 chronisch zieke mensen blijkt dat wisselingen van medicijn leiden tot onrust en onnodige gezondheidsklachten. Ruim een op de drie respondenten voelt zich zieker of ongezonder na een medicijnwissel en geven aan meer last van bijwerkingen te hebben. Sommige patiënten raken in de war omdat ze het nieuwe medicijn op een andere manier moeten innemen. En bijna 25 procent laat weten dat ze extra medisch onderzoek hebben laten doen, nadat ze aan het nieuwe medicijn waren begonnen. 

Patiëntenorganisaties als het Longfonds, de Harteraad en het Reumafonds deden mee aan de enquête. Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, tegen RTL Nieuws: 'Al jaren ondervinden patiënten ellende van het wisselen van medicijnen. Het heeft een enorme impact op hun dagelijks leven als het medicijn waarvan ze afhankelijk zijn minder goed z'n werk doet.'