maandag, 2. juli 2018 - 8:40 Update: 02-07-2018 9:04

Dure medicijnen tegen zeldzame ziekten hebben weinig of geen effect

Dure medicijnen tegen zeldzame ziekten hebben weinig of geen effect
Foto: freeimages.com
Amsterdam

Dure medicijnen tegen zeldzame kankers en stofwisselingsziekten werken vaak niet, zo stelt onderzoeker Yvonne Schuller van het Amsterdams UMC in Trouw.

De geneesmiddelen zijn getest en goedgekeurd, maar ze laten bij een groot deel van de ziekten geen effect zien. Uit Schullers onderzoek bleek dat vier op de tien medicijnen tegen zeldzame tumoren de overlevingskansen niet lijken te vergroten als ze op de markt waren. Voor medicijnen tegen stofwisselingsziekten was zelfs van 62 procent onduidelijk of er effect was. Dit komt volgens Schuller doordat de patiëntengroep te klein is voor goede studies en de ziekten te ingewikkeld zijn om in een paar jaar vast te stellen of de medicijnen aanslaan.  Daarbij komt nog dat patiënten de ziekte al hun hele leven meedragen, waardoor medicijnonderzoek vaak niet meer is dan een momentopname.

Schuller sprak voor het onderzoek met klinisch experts en patiënten en bekeek ze wetenschappelijke evaluaties in samenwerking met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.