maandag, 10. september 2018 - 14:01 Update: 10-09-2018 14:11

Tandartsen moeten regels röntgenfoto’s kinderen beter naleven

Tandartsen moeten regels röntgenfoto’s kinderen beter naleven
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Tandartsen moeten zich beter houden aan de regels rondom röntgenfoto’s bij kinderen zo concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Tijdens de Week van de Mondzorg in maart van dit jaar keken beide organisaties samen naar het inzetten van radiologie bij jonge kinderen.

Straling

Elke keer dat er een röntgenfoto gemaakt wordt, komt er straling vrij. Daar moeten tandartsen voorzichtig en bewust mee omgaan. Vooral bij jonge kinderen, omdat zij hier extra gevoelig voor zijn.

Noodzaak röntgenfoto’s

Uit het onderzoek bleek dat de noodzaak voor het maken van röntgenfoto’s vaak niet vermeld staat in het patiëntdossier. Ook de resultaten van de foto zijn vaak niet terug te vinden. Het is belangrijk dat deze zaken worden vastgelegd om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

Informeren en toestemming vragen

Ook is het belangrijk dat tandartsen de kinderen en hun ouders goed vertellen waarom het nodig is om een röntgenfoto te maken en wat de risico’s zijn. Ze moeten hier ook toestemming voor vragen.

Correct declareren

Het aantal en soort foto’s dat opgenomen is in het dossier moet overeen komen met de in rekening gebrachte foto’s. Uit het onderzoek van de NZa bleek dat de meeste tandartsen op de juiste manier hebben geregistreerd en gedeclareerd. De tandartsen waar onvolkomenheden zijn aangetroffen, zijn hier op aangesproken. Zij moeten hun werkwijze aanpassen.

Extra controles

In het onderzoek zijn acht tandartspraktijken bezocht. De resultaten van deze bezoeken komen overeen met wat de IGJ in haar reguliere toezicht tegenkomt. De komende tijd zal de inspectie controleren of de tandartsen zich aan de regels houden rondom de röntgenfoto’s bij kinderen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):