zondag, 4. november 2018 - 10:10

'Burn-out kan tot blijvende hersenschade leiden'

'Burn-out kan tot blijvende hersenschade leiden'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Helmond

Erik Matser, klinisch neuropsycholoog uit Helmond, zegt dat de westers wereld misschien binnenkort gebukt gaat onder de grootste crisis ooit. De oorzaak van deze crisis in stress.

De neuropsycholoog zegt tegenover De Telegraaf: ‘Als wij zo doorgaan hebben we geen atoombom nodig om onszelf volledig uit te roeien. We hebben een andere levensstijl nodig om een ramp te voorkomen.’

Per jaar kost het toenemende aantal mensen met een burn-out Nederland 20 miljard euro. Hij baseert deze uitspraak op een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daarnaast leidt de aandoening tot blijvend hersenletsel in veel gevallen.

Matser: ‘In Nederland werkt ongeveer 1 op de 5 mensen niet, als gevolg van stress en een burn-out. Deze mensen zijn door een gebrek aan energie letterlijk te moe om te werken. Het gaat doorgaans om relatief jonge mensen.’

‘Door onze manier van leven ontwikkelen veel mensen hersendisfuncties en krijgen daardoor hardnekkige klachten die het functioneren ernstig kunnen belemmeren. Zelfs huisartsen weten dat vaak niet’, aldus Matser.