vrijdag, 20. december 2019 - 8:38 Update: 20-12-2019 12:50

Nederland zakt voor alcoholexamen

Foto van flessen drank leeg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Nederlanders hebben gemiddeld weinig kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol. Dat kan worden geconcludeerd uit een peiling van PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut. De respondenten scoorden gemiddeld een rapportcijfer van 5,1. Minder dan 9 procent van de deelnemers noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5 procent van de respondenten weet dat alcoholgebruik de kans op borstkanker verhoogt. Jaarlijks zijn er meer dan 1000 gevallen van borstkanker waarbij alcohol de vermoedelijke oorzaak is.

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders zelf testen wat ze weten over gezondheid en alcohol via www.alcoholexamen.nl. Het vergroten van kennis en bewustzijn over de gezondheidsrisico’s van alcohol is een actie uit het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in 2018 heeft gesloten met meer dan 70 maatschappelijke organisaties.

Meer oog voor gezondheidsrisico’s

Staatssecretaris Blokhuis: “Net als heel veel Nederlanders kan ik echt genieten van een wijntje of biertje. Zeker ook in deze periode van het jaar als je samen aan tafel zit met de mensen om je heen. Dat plezier gun ik iedereen. Tegelijkertijd weten wetenschappers steeds meer over de aanzienlijke risico’s van alcohol voor onze gezondheid. Daar moeten we met z’n allen echt meer oog voor hebben. Gezondheid staat bovenaan in ieder mensenleven.”

Alcohol en gezondheid in cijfers

In 2018 dronken 1,1 miljoen Nederlanders overmatig (meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen), zochten 29.000 mensen hulp voor hun alcoholverslaving, belandden er 18.000 mensen met letsel op de spoedeisende hulp, en nog eens 6000 mensen kampten met een alcoholvergiftiging. 7,3 procent van alle gevallen van borstkanker (bijna 15.000 in 2017) is gerelateerd aan alcohol. Datzelfde geldt voor 44,7 procent van alle gevallen van slokdarmkanker (ongeveer 2500 in 2018).

Categorie:
Provincie: