zaterdag, 14. maart 2020 - 15:09 Update: 14-03-2020 15:15

Maastricht UMC+ plaatst tent met CT-scanner voor coronascreening

scanner-ziekenhuis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Maastricht

Zaterdag heeft het Maastricht UMC+ heeft een CT-scanner geplaatst pal voor de deuren van de Spoedeisende Hulp (SEH) om patiënten met verdachte luchtwegklachten snel te kunnen screenen op een eventuele virale besmetting, nog voordat zij het ziekenhuis betreden. 'Op die manier krijgt de patiënt eerder duidelijkheid over zijn klachten en hoeft hij minder lang - wellicht onnodig - geïsoleerd te blijven', zo maakt het Maastricht UMC+ zaterdag bekend.

Isolatie en labtest

'Op dit moment nog worden corona-verdachte patiënten die zich melden via de SEH, in isolatie geplaatst en wordt er een laboratoriumtest gedaan om vast te stellen of ze daadwerkelijk het corona-virus onder de leden hebben', aldus het ziekenhuis. Maar zo’n laboratoriumtest kost uren tijd. In die uren verblijven de patiënten in isolatie. Bovendien is de isolatiecapaciteit beperkt.

Korte CT-scan

Met een kort onderzoek in de CT-scanner wordt direct zichtbaar of er sprake is van een virale longontsteking. Longontsteking kan immers ook het gevolg zijn van een bacterie of een schimmel. Als er sprake is van een virale longontsteking, worden de noodzakelijke maatregelen getroffen om mogelijke verspreiding van het virus in het ziekenhuis tegen te gaan. In tweede instantie wordt beoordeeld of de longontsteking het gevolg is van het corona-virus of van een ander virus. Definitieve diagnostiek is namelijk alleen mogelijk op basis van een laboratoriumtest.

Maandag operationeel

Op de parkeerplaats vóór de SEH is een grote tent neergezet waar de trailer met de CT-scanner in staat. Planning is dat de CT-scanner vanaf maandag operationeel is.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: