woensdag, 14. april 2021 - 17:00 Update: 14-04-2021 17:05

IGJ: opschroeven IC-capaciteit naar 1.700 bedden vrijwel zeker niet haalbaar

intensive-care-apparatuur
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Utrecht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt nauw contact met alle ziekenhuizen en bespreekt de mogelijkheden om de IC-capaciteit verder uit te breiden maar het aantal van 1.700 IC-bedden is vrijwel zeker niet haalbaar. Dit staat in een brief die de inspectie aan minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) heeft gestuurd. De minister heeft de brief ook aan de Tweede Kamer gestuurd.

Druk op IC's toegenomen

'De afgelopen dagen is de druk op de IC’s steeds verder opgelopen. Dit leidt tot verschillende knelpunten. Ziekenhuizen moeten de kritiek-planbare zorg versneld afbouwen en soms op de dag zelf het operatieprogramma beperken', aldus de IGJ. 

Tekort aan IC-bedden

Het aantal overplaatsingsverzoeken is aanzienlijk groter dan het aantal aangeboden bedden. Dit kan leiden tot risicovolle situaties, vooral als er structureel gebruik gemaakt moet worden van de noodbedden (BOSS-bedden) in ziekenhuizen. 

Druk op zorgmedewerkers

De druk op zorgverleners neemt steeds verder toe. Dit betreft zowel de werkbelasting vanwege meer patiënten die ook zwaarder ziek zijn maar ook mentale belasting door mediaberichten over mogelijke versoepelingen en het afnemend naleven van maatregelen. Daarnaast hebben de medewerkers zorgen over het niet kunnen opnemen van hun vakantiedagen.

Categorie:
Provincie: