donderdag, 29. juli 2021 - 17:12 Update: 29-07-2021 18:59

Bij 93% van donors Corona-antistoffen aangetroffen

bloed-laboratorium
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Inmiddels heeft 93% van de donors van Sanquin antistoffen tegen het coronavirus. Dat concludeert Sanquin Research deze week in de nieuwste ronde van de studie naar de antistoffen.

Vaccinatie

Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen. De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de stijging van de antistoffen bij steeds jongere donors. 'Van half april tot half juli steeg het aantal donors met antistoffen elke week spectaculair, met gemiddeld 5% per week. Vanaf half juni zien we ook de donors onder de 30 jaar snel stijgen', aldus Sanquin. Op dit moment heeft ruim 93% van de donors bij Sanquin antistoffen. 

Test verklaart antistoffen door infectie of vaccinatie

Sanquin gebruikt een test om verschillende corona-antistoffen te onderscheiden, om zo vast te stellen of iemand door vaccinatie of door een infectie antistoffen heeft ontwikkeld.

Vaccinatie blijft van belang

Bij de donors boven de 30 jaar lijkt inmiddels een – mooi hoog - plafond te zijn bereikt, de toename van antistoffen gaat daar nog maar met kleine stapjes. De paar procent donors zonder corona-antistoffen betreft mensen die zich niet hebben laten vaccineren, en ook geen infectie hebben gehad. Bij een heel klein deel kunnen de antistoffen zijn weggezakt.  

'Evenwichtige verspreiding vaccinaties belangrijk'

Sanquin-viroloog Hans Zaaijer benadrukt het belang van een evenwichtige verspreiding van die vaccinaties. 'Een gemiddeld hoog percentage mensen met antistoffen betekent nog niet dat dat overal in Nederland even hoog is, en de bescherming tegen het virus overal voldoende is. Mensen zonder antistoffen lopen nog steeds risico.'

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: