dinsdag, 23. november 2021 - 17:47 Update: 23-11-2021 22:22

Coronadrukte: Steeds meer ziekenhuizen schalen zorg noodgedwongen af

operatie-scharen-pincet
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Ziekenhuizen schalen vanwege de toename van het aantal coronapatiënten die moeten worden opgenomen, noodgedwongen de ziekenhuiszorg verder af. Dit meldt Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag.

Zorg operatiekamers met 29% afgeschaald

'Op dit moment zijn 29 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. In de week daarvoor waren er nog 24 procent minder operatiekamers op donderdag 18 november in gebruik', aldus de NZa.

Kritieke planbare zorg niet meer binnen 6 weken

Daarnaast geven 14 ziekenhuizen aan de kritieke planbare zorg niet, of niet altijd, binnen zes weken te kunnen leveren. Dat is zorg die wel binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Afgelopen donderdag waren dit er nog 12. Binnen de regio wordt bekeken waar mensen binnen zes weken behandeld kunnen worden.

'Landelijke druk op IC’s en klinieken ernstig'

De landelijke druk op IC’s en klinieken is gegroeid en ernstig. Bijzondere maatregelen en accentverlegging zijn hier nodig om de kwaliteit te behouden. 49 van de 73 ziekenhuizen geven aan niet alle planbare zorg meer te leveren. De afschaling van reguliere ziekenhuiszorg is een logisch gevolg van de oplopende coronadruk in de ziekenhuizen. Ziekenhuizen moeten afschalen om de acute zorg, voor zowel corona- als niet-coronapatiënten, toegankelijk te houden.

Contact met huisarts opnemen

Medisch specialisten beoordelen of het verantwoord is, en blijft, om behandelingen uit te stellen. Daarnaast blijft het ook in deze fase heel belangrijk dat mensen met gezondheidsklachten contact opnemen met de huisarts. Die kan beoordelen of het verantwoord is om te wachten, zelf behandelen of doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: