dinsdag, 14. december 2021 - 14:17 Update: 14-12-2021 15:35

NZa: Druk in ziekenhuizen vergelijkbaar met vorige week

operatie-lamp-arts-ziekenhuis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Ziekenhuizen hebben deze week, op het peilmoment van maandag 13 december, geen verdere afschaling van de ziekenhuiszorg gemeld. Dat blijkt uit de informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit wekelijks op dinsdag publiceert. 'Op dit moment zijn 41% minder operatiekamers in gebruik dan normaal, net als vorige week', aldus de NZa.

Kritiek planbare zorg

20 van de 73 ziekenhuizen geven aan niet alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren. Op maandag 6 december waren dit er 21. Het gaat hier om zorg die wel binnen 6 weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Binnen de regio wordt bekeken waar mensen binnen 6 weken behandeld kunnen worden.

Planbare zorg wel afgeschaald

Net als vorige week geven bijna alle ziekenhuizen aan planbare zorg zoals knie- en heupoperaties te hebben afgeschaald. 42 ziekenhuizen verlenen helemaal geen planbare zorg meer. Vorige week waren dit er 41. Ziekenhuizen schalen hun reguliere zorg af om ervoor te zorgen dat zij acute en semi-acute zorg, dat is de zorg die binnen 24 uur moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen, kunnen blijven verlenen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: