dinsdag, 25. januari 2022 - 17:29 Update: 25-01-2022 17:43

NZA: Opschaling reguliere ziekenhuiszorg zet door

operatie-lamp-arts-ziekenhuis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Nederlandse ziekenhuizen geven aan dat ze hun operatiecapaciteit opnieuw verder hebben opgeschaald. 'Vorige week, waarbij op maandag 17 januari het peilmoment was, waren nog 24% minder operatiekamers in gebruik dan normaal', zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag.

19% minder operatiekamers in gebruik

Een week later is dat gedaald naar 19% minder operatiekamers dan normaal zo blijkt uit de 'Informatiekaart Druk op de zorg' die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

Ook levering kritiek planbare zorg toegenomen 

Ook daalt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren. Vorige week waren dat er 16 van de 73. Deze week daalt dat aantal naar 13. Ook geven opnieuw meer ziekenhuizen deels of volledig planbare zorg te leveren. Er zijn deze week nog 5 ziekenhuizen die aangeven geen planbare zorg te leveren, vorige week waren dit er 9. Van de 72 ziekenhuizen die deze vraag hebben beantwoord, geven er 7 aan alle planbare zorg te leveren. Vorige week waren dit er 4.

Druk op IC neemt opnieuw iets af 

Bij het opschalen van de planbare zorg moeten ziekenhuizen er wel rekening mee houden dat de vervolgzorg, zoals de huisartsenzorg en de thuiszorg, hierdoor niet extra wordt belast. De ervaren druk op de IC en de verpleegafdeling neemt opnieuw iets af. Op de IC is die nu gemiddeld 2,8 en op de verpleegafdeling 2,7. Dit is gemeten op een schaal van 5, waarbij 2 staat voor zorgelijk en 3 voor ernstig.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: