woensdag, 16. maart 2022 - 19:06

Patiënten in 2021 nog steeds positief over bejegening door de huisarts

Huisartsenpraktijk
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

Net als in voorgaande jaren oordelen patiënten positief over de bejegening door de huisarts. Ruim 8 op de 10 patiënten vindt dat de huisarts hen altijd beleefd en respectvol behandelt. Ook geven steeds meer patiënten aan dat de huisarts hen altijd betrekt bij beslissingen over zorg en behandelingen. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

Een goede bejegening door de huisarts maakt deel uit van een patiëntgerichte zorg en is daarmee een indicator voor de kwaliteit van zorg. Kwaliteit is, naast betaalbaarheid en toegankelijkheid, een belangrijke pijler van de Nederlandse zorg. Jaarlijks meet het Nivel hoe patiënten de bejegening door hun huisarts ervaren.

Het onderzoek

De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel uit de jaren 2016 tot en met 2021. Elk jaar in november ontvangt een steekproef (N=1.500), representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder, een vragenlijst (schriftelijk en online) met onder andere vragen over de bejegening door de huisarts. De resultaten voor 2021 zijn gebaseerd op de antwoorden van 837 respondenten (respons van 56%).

Categorie:
Provincie: